12.03.12

Meerstammige “Kathedraal-bomen” voor Strijp-S te Eindhoven

In Eindhoven is Van Kessel Sport en Cultuurtechniek gestart met de aanplant van circa 325 stuks meerstammige kathedraal-bomen bestaande uit Platanus acerifolia (plataan). De meerstammige platanen zijn bedoeld voor de inrichting van de Torenallee op bovengenoemde locatie. Na jaren (2007) van voorbereiding van de bomen op de kwekerij en het inrichten van de plantplaatsen, wat parallel loopt met de aanleg van de infrastructuur op Strijp-S, is donderdag 8 maart gestart met de aanplant van de eerste fase. De bomen die bij Gebr. van de Berk in ‘St-Oedenrode in opdracht van KWS Infra Eindhoven zijn opgekweekt hebben geen standaard vorm, maar zijn speciaal voor Strijp-S gekweekt (maatwerk).
Voor de opkweek en leverantie van de Platanen is afgeweken van de officieel geldende kwaliteitseisen van de NAK-B (Nederlands Algemene Keuringsdienst voor Boomkwekerijproducten). Het idee voor toepassing van de meerstammige kathedraal-bomen is van het Architectenbureau West8 Urben Design & Landscapearchitecture bv uit Rotterdam.

In de boomteelt kennen we meerstammige boomvormen maar hebben we in de situatie Torenallee Strijp-S te maken met een bijzondere variant op de meerstammige boomvorm voor de Plataan. Zo is de traditionele meerstammige boomvorm slechts eenmaal vergaffeld vanaf een hoogte tussen de 10 en 30 cm en wordt voor de opkweek van de boom een regulier snoeiprogramma toegepast. In het geval van de Platanen voor de Torenallee Strijp-S is er voor gekozen om de bomen met meerdere vergaffelingen te laten opgroeien. Zo is het uitgangspunt in 2007 geweest om de Platanen drie keer te laten vergaffelen op respectievelijk 0,10 meter, 5,00 meter en 10.00 meter. Na de 1e vergaffeling aan de voet van de boom op 0,10 meter, waarbij twee takken recht tegenover elkaar komen te staan, zijn de twee loten opgekweekt tot stevige stammen van voldoende lengte en dikte. Nadat beide stammen voldoende stevigte hadden bereikt zijn deze op een hoogte van 5.00 meter (aanvang 2e vergaffeling) nogmaals afgezet. Op deze hoogte zijn wederom twee loten opgekweekt die recht tegenover elkaar als ook 90 graden gedraaid ten opzichte van de 1e vergaffeling staan. De derde vergaffeling komt op een hoogte van 10.00 meter waarbij twee loten worden opgekweekt die recht tegenover elkaar en 90 graden haaks op de 2e vergaffeling staan. De 3e vergaffeling zal pas op de lange termijn gerealiseerd kunnen worden zodra de onderste twee vergaffelingen voldoende dikte en lengte gevormd hebben.

 

De tweede fase zal in de komende jaren aangeplant worden en meelopen in de verdere ontwikkeling van het totale gebied.

News Alerts

xDeze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 7.0 en hoger en Firefox 3.5 en hoger. Wanneer u gebruik maakt van een lagere browserversie kan dit gevolgen hebben voor een optimale werking van deze site.