Een metamorfose op “niveau” voor Gerard en Anton

In de twee voormalige Philips fabrieksgebouwen Gerard (SAN) en Anton (SBP) op Strijp-S in Eindhoven zijn (loft)woningen gerealiseerd. Opdrachtgever Trudo heeft twee bekende architecten in de arm genomen voor de ingrijpende metamorfose.

Feiten & cijfers

Projectcategorieën
Aan het begin van deze eeuw heeft de gemeente Eindhoven het plan opgepakt om het voormalige Philipsterrein een nieuwe bestemming te geven. VolkerWessels heeft, inmiddels ruim 10 jaar geleden, de opdracht om het gebied te gaan herontwikkelen op basis van een prijsvraag verworven. Woningcorporatie Trudo ontfermde zich vervolgens over de zogeheten Hoge Rug, de monumentale gebouwen aan de Torenallee. 
Zusterbedrijf Stam + De Koning Bouw is verantwoordelijk voor de transformatie van de bijna 100 jaar oude fabrieksgebouwen. Op Strijp-S worden de begane grond en de eerste verdieping van beide gebouwen ingericht voor commerciële doeleinden. Op de overige vijf verdiepingen zijn loftwoningen gerealiseerd. Gezien het monumentale karakter van beide gebouwen, de noordgevel is namelijk aangemerkt als beschermd stadsgezicht, is de buitengevel nauwelijks veranderd. In de noordgevel zijn de oorspronkelijke stalen puien bewaard gebleven. In de zuidgevel zijn wel veranderingen aangebracht. Binnen zijn beide gebouwen ingrijpender veranderd. De binnenzijde is volledig gestript, op het trappenhuis en de goederenlift na.
Na de ingrijpende sloop is begonnen met het verzwaren van de fundering. Dat was nodig vanwege de te realiseren daktuin, in feite een extra verdieping. De bestaande begane grondvloer is uitgegraven tot aan de betonplaat, een plaat van 50 centimeter dik onder beide gebouwen. Vanaf dit niveau is een extra poer met ankers om de bestaande kolommen gestort. Daarnaast zijn er de nodige stabilisatiewanden gestort en zijn de drie bestaande dilataties van ieder gebouw met stalen platen gekoppeld, nodig om van het gebouw één geheel te maken. De betonnen ruggengraat van beide gebouwen is overigens overeind gebleven. Op iedere verdieping en in iedere woning ligt de betonconstructie (vloeren/plafonds en kolommen) volledig in het zicht en ‘vertellen' het verleden van het gebouw.
De daktuinen op beide daken zijn gereed en de (loft)woningen zijn inmiddels bewoond. De daktuinen, die door Van Kessel Sport en Cultuurtechniek zijn aangelegd, zijn een verhaal apart. Het zijn verblijfstuinen op circa 35 meter hoogte, met diverse terrassen en plateaus die door wandelpaden met elkaar verbonden zijn. Langs de paden liggen plantvakken bestaande uit struiken, vaste planten en bolgewassen. Vanuit elke hoek van de daktuin heb je, een fantastisch uitzicht over de stad. De uit veiligheidsglas bestaande wand houdt de bewoners op veilige afstand van de dakrand. Vanaf de aanwezige zitelementen kun je als bewoner elk detail van de stad bewonderen, waaronder het bekende 'Evoluon'. Op verschillende plaatsen in de tuin zijn prachtige natuurlijke zitelementen aangebracht. Deze zitelementen zijn vervaardigd uit puur hout of bestaan uit Corten-staal met een houten bekleding.

Bovenop 'Gerard' is een heus berkenbos aangeplant met berken die tot 7 meter hoog gaan groeien, terwijl 'Anton' is ingericht als vlindertuin.

 

Het gebied tussen de glazen schermen en de dakrand, is voorzien van een sedum begroeiing. Deze dakrandzone ligt circa 60 cm lager ten opzichte van de intensieve daktuin. Daaruit kun je goed opmaken dat de dikte van het substraatpakket ter plaatse van bomen en struiken aanzienlijk dikker is. In de opbouw van de dakrandzone is een valbeveiliging geïntegreerd, waar onder andere de dakhovenier zich aan kan zekeren, om ten tijde van de onderhoudsperiode veilig te kunnen werken.

Het principe van de daktuin heeft ook een duurzaam karakter. Het regenwater wordt voor een groot deel op het dak gebufferd en hoeft niet te worden afgevoerd, maar wordt grotendeels benut en opgenomen door de beplanting.
Er is uiteraard wel voorzien in een noodoverloop. Tevens vervult een daktuin ook een ecologische functie (biodiversiteit) en draagt bij aan een betere luchtkwaliteit in de stad. Het groen beïnvloedt de luchtvochtigheid en de temperatuur en heeft isolerende eigenschappen. Psychologisch onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat groen gezond is voor lichaam en geest. Laten we daarom elke kans benutten en daken 'begroenen'. Van Kessel Sport en Cultuurtechniek biedt u klein- en grootschalig de passende oplossing.

News Alerts