ViaDrain - Verticale drainage

In grote delen van Nederland bestaat de bodem uit klei en veen. Deze grondsoorten zijn niet stabiel genoeg om op te kunnen bouwen. Doordat ze slecht waterdoorlatend en sterk samendrukbaar zijn, komt de bodem bovendien onder spanning te staan bij ophogingen met zand. Met verticale drainage kan het overspannen water versneld afvloeien en is de bodem in korte tijd geconsolideerd.
Met verticale drainage klinkt de grond versneld in. Het overspannen water stroomt horizontaal naar een drain, waar het naar boven en naar beneden afgevoerd wordt. Na het consolidatieproces is de grond stabiel genoeg om er wegen op aan te kunnen leggen. Bovendien zijn er minder nazettingen, zodat de kosten voor onderhoud aan infrastructuur minimaal zijn.

Drainagestrook

Een drain is gemaakt van sterk, duurzaam, niet geweven filterdoek met binnenin een buigzame kern die ervoor zorgt dat het water onbelemmerd kan stromen. Het filterdoek heeft een grote mechanische sterkte en een hoge weerstand tegen bacteriën en micro-organismen. Het is ook bestand tegen zuren en oplosmiddelen en blijft bij zware druk goed op zijn plaats.
De keuze voor het type drain en de afstand ertussen worden bepaald door:

 

  • de gewenste zettingsnelheid
  • de hoeveelheid af te voeren water
  • de hart-op-hart afstand
  • de waterdoorlatendheid van de bodem

 

Consolidatietijd

Met verticale drainage verbetert de stabiliteit van de ondergrond. Door een tijdelijke overbelasting aan te brengen, ontstaat afhankelijk van de grondsoort binnen enkele weken of maanden een goede grondverbetering. De consolidatietijd wordt na het installeren met name bepaald door:

 

  • de eigenschappen van de grondlagen
  • het type drain
  • de afwateringsmogelijkheden naar boven en beneden.

 

ViaDrain heeft hydraulisch aangedreven stellingen voor diverse soorten drains. Deze kunnen drainage aanbrengen tot 21 meter diepte. Per dag kan zo'n 5.000 tot 7.000 strekkende meter worden geplaatst. De projecten van ViaDrain variëren van een halve dag tot zo'n zes maanden.

 

News Alerts

xDeze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 7.0 en hoger en Firefox 3.5 en hoger. Wanneer u gebruik maakt van een lagere browserversie kan dit gevolgen hebben voor een optimale werking van deze site.